• Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • +26 920 810
facebook

Fenntarthatósági témahét 2023

fenntarthatosag1
Ökos játszva tanulás!
Az energiagazdálkodás és az újrahasznosítás jegyében szervezte a témahetet a természettudományi és testnevelés munkaközösség.

A teljes tanulóközösséget bevontuk az együttes tudatos gondolkodásba és játékos feladatok során megtanulhatták a papír szelektív gyűjtőedények használatát is.

Hétfőn reggel, a felső tagozat egy interaktív előadás keretében a megújuló energiaforrások gyakorlati megvalósításáról, azok előnyeiről és nehézségeiről hallgatott beszámolót két 6.c osztályos tanulótól, Siba Dánieltől és Iván Tamástól. Meghívott vendégünk Tamás édesapja, Iván Tamás volt, aki a gyerekek kérdéseire adott választ.

Vágner Hanna és Zimay Zsófi ismertette a hulladékpiramis szintjeit és az ökológiai lábnyomunk csökkentésére tettek javaslatokat.

A felső tagozaton minden osztály kiszámolta az ökológiai lábnyomát a kothalo.hu kalkuláció szerint. Büszkék vagyunk rá, hogy az átlag 3,13 lett szemben a 3,7-es magyarországi átlaggal. Célunk a további években is folytatni a számítást, remélve a további csökkenést.

Kora délután a felsősök csoportokban négy állomást jártak be. Ezeken egyfelől „szembenézhettek a szemetünkkel”, azaz praktikus tanácsokkal ellátva kellett szelektíven válogatniuk. Az energiafelhasználás és a hulladéktermelődés kapcsán végeztek logikai és számítási feladatokat. Levezetésként szelektíven gyűjthető – konzervdoboz, rongy, papír - és természetes anyagokból összeállított játékokkal tették próbára az ügyességüket.

Szerda délelőtt az alsósok vettek részt a Szelektíven, ökosan! gyakorlati foglalkozáson és lelkesen játszva haladtak a történetbe ágyazott hulladékokból összeállított mini játékparkban.

A témahéten minden osztályterembe bevezettük a papír szelektív edények használatát. Részben a szülői munkaközösségek, nagyobb részben pedig az Alapítvány támogatta a Recobin-gyűjtők  beszerzését. Köszönjük szépen a segítséget a megvalósításhoz!

A hét hozzásegítette a tanulóinkat a még tudatosabb vásárláshoz a hulladékcsökkentés érdekében és irányt mutatott az újrahasznosítás felé.

Bízunk a tanulóink okos gondolkodásában, mert hisszük Jane Goodall szavait:

„My greatest hope in this time is the young people.”

Freili Szilvia

fenntarthatosag3fenntarthatosag4

fenntarthatosag2