• Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • +26 920 810
facebook

 

Az iskolánkban folyó sakk és matematikai logika oktatás rövid története

A 2010-2011-es tanév végén merült fel az iskolavezetésben, hogy olyan komplex képességfejlesztő programra, módszerre lenne szükség az oktatásban, ami fejlesztő hatással bír a lemaradozó és a „szárnyaló” gyermekeket illetően egyaránt. Ez a forma legyen játékos, alacsony költségű, és ha lehetséges rendelkezzen személyiségfejlesztő nevelő hatással is.
Elképzelésünk összecsengett a Polgármester Úr azon javaslatával, hogy a két tanítási osztályaink mellé kínáljunk diákjainknak a jövőjük szempontjából használható, fontos, fejlesztő programot. Ezt matematika-logika emelt szintű oktatásnak hívtuk, amit első osztálytól be is vezettünk.
A sakk ezzel párhuzamosan indult el a harmadik évfolyam két osztályában. (Jövőre össze fogjuk „gyúrni” a matematika – logika - sakk oktatást.)
Visszatérve a sakkhoz, Pregitzer György tanár urat nem sokáig kellett győzködni, hogy vállalja el a sakkoktatást órarendi keretek között, hiszen ez életének egyik álma volt. (Gyuri bácsi az iskolánkban már néhány éve igen sikeres és népszerű sakkszakkört vezet.)
Az élet úgy hozta, hogy egy rádióriport kapcsán megismerkedtünk egy nagyszerű emberrel, Dr. Duró Zsuzsannával, a Szegedi Tudományegyetem tanárával, aki évek óta kutatja sakk kisgyermekkori képességfejlesztő hatását.
A tanév elején Ő mérte fel a sakkoktatásban részvevő gyerekeink intelligenciáját és kreativitását (több formában is), hogy a sakkoktatás ezen területekre gyakorolt hatását lemérhessük.
Az Önkormányzat támogatásával heti egy órát az órarendbe építhettünk, és nagyon gyorsan sikerült meggyőznünk a szülőket még egy óra szükségességéről, amit ők finanszíroznak. (Ez félévente 2500 Ft/fő)
A program elindulásának feltétele egy sakktanterv elkészítése volt, melyet Pregitzer György tanár úr készített el.
Jelenleg az iskola pedagógusaiból álló tantervfejlesztési munkacsoport dolgozik azon, hogy a matematika – logika - sakk- gondolkodásfejlesztés kapcsolódási pontjait megtaláljuk, és a lehetőségekhez mérten létrejöjjön a tantárgyi integráció.
Amikor elindult a sakkoktatás, még nem tudtuk, hogy Polgár Judit az Európai Sakkszövetség Iskolai Sakkozásért Bizottságának tagja lett, és Garri Kaszparovval együtt küzdenek azért, hogy az iskolákban tantárgyi keretek között folyjék a sakkoktatás.
Polgár Judit támogatását azóta többször is élvezhettük. Többek között iskolánknak adományozott több, mint tíz példányt legutóbb megjelent sakk tankönyvéből, amit kimondottan gyermekeknek írt.
Nagyon sok minden szerepel terveink között. Elkezdtük szervezni a májusi Iskolai Sakk Napot, melynek nagyon színes, izgalmas lesz a kínálata. Szeretnénk többgenerációs sakkdélutánokat szervezni, ahol a nagyapák játszhatnának az unokákkal… és számos egyéb gondolatunk van a jövőre nézve.
Az iskolánkban folyó sakk – logikaoktatással kapcsolatosan már több oktatási intézmény igazgatója is megkeresett minket, pedig alig fél éve tettük meg az első lépést…