• Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • +26 920 810
facebook

Iskolatörténet Telkiben

 

1948-ig a községben egytanítós, hatosztályos népiskola működött. 1948-ban a felsősök a szakosított rendszerű, budajenői iskolába jártak, Telkin csak az alsó négy osztály maradt 1965-ig. Ekkor a Budai Járási Tanács megszüntette az alsó tagozatot, így az iskolaköteles gyerekek a budajenei általános iskolába jártak.
2001-ig a községben nem volt oktatási intézmény és kultúrház sem. Telki a rendszerváltást követően szuburbanizációs folyamatokat kihasználva Pest megye egyik legelmaradottabb településéből az egyik legfelkapottabb, legdinamikusabban fejlődő településévé vált. A falu Budajenőtől való elszakadása az 1991. évi helyhatósági választásokkal kezdődött.
A dinamikusan fejlődő agglomerációs településre 25-40 év közötti fiatal kisgyermekes családok költöztek. Községünkben a lakosságszámhoz viszonyítottan a nagycsaládosok aránya jóval magasabb, mint az országos átlag. A település lakossági összetétele megváltozott, növekedett az aktív keresők, az értelmiségi és vállalkozói szférában dolgozók aránya, korösszetételét tekintve pedig jelentősen nőtt a fiatalok és a gyermekek aránya.
A prognosztizált gyermeklétszám alapján a település vezetésének feltétlenül biztosítani kellett a helyi gyermekek részére az óvodát és az iskolát. A beruházás sürgősségét fokozta, hogy Budajenő lakosságszáma is növekedett. A beruházás állami támogatással és jelentős telki önerővel valósulhatott meg.
A Telki Általános Iskola 2001. szeptember 1-jén nyitotta meg kapuit a község lakossága, pontosabban annak gyermekei előtt. Az iskola épülete párját ritkítja az országban. A Varga Tamás DLA tervei alapján készült épület korszerű, természetes anyagokból, világos és virágos terekkel, családias hangulattal vonzotta és vonzza a település és a környék kisiskolásait.
  A gyermekek számának állandó emelkedése következtében az iskola szűknek bizonyult. 2005-ben indult az iskola bővítése: először egy új tanterem és egy tanári szoba épült, majd 2007-ben két új tanterem, valamint egy nagyméretű, két részre osztható tornaterem, négy öltözővel és a hozzá kapcsolódó helységekkel.
2011-ben, az iskola tízedik tanítási évében nevet is választott a közösség:
Pipacsvirág Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola lett a hivatalos elnevezés, amely az iskola helyén elterülő, hatalmas pipacsmezőre, és az intézményben folyó, oktatási sajátosságra is utal.


(Callmeyer Ferenc: Telki ezer éve c. könyvének felhasználásával)