• Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • +26 920 810
facebook

Ballagás 2022

Ballagás 2022

Minden búcsúzás lezárás, és minden búcsúzás egyben egy új kezdet is. Ennek a gondolatnak a szimbolikus kifejezése lehet egy, még a kikötőben veszteglő, de már indulni készülő hajó. Ma még itt, de holnap már új vizeken…

Nyolcadikos diákjainkat egy hajót formáló színpadképpel és díszletek között búcsúztattuk idén, a 2022. június 10-én megrendezett ballagási ünnepség keretében.

Az ünnepélyes névsorolvasás és bevonulás után a műsor az első iskolában töltött pillanat felidézésével kezdődött: a kisdiák átveszi a nagytól a Tudás Almáját, majd belép a kapun, és elkezdi itteni életét. Ugyanezen a kapun nyolc évvel később ballagóként ki is kell lépnie, és el kell indulnia másfelé, más utakon. Az iskolai élet ezen mérföldköveit egy expresszív, szép zenés-mozgásos jelenetbe komponáltuk bele.

Az iskolában aztán sok tanácsot kaptak ballagóink. Most, a műsorban még egy utolsót búcsúzásképpen Horvát István erdélyi költőtől egy mélyen átélt, csodás tolmácsolásban: „Amit nem kezdhetsz el újra, csak azt szabad megsiratni.”

            Az iskola nemcsak a kemény munkának, kitartó tanulásnak volt a helyszíne nyolc éven át, hanem a közösségi élményeké, a lazításé, a vidámságé is. Persze voltak borúsabb és naposabb percek. Ezeknek a sokféleségét kíséreltük meg zenében felidézni a Greensleeves című klasszikusan áradó, mélabús angol dallal, mely egy pontot „átfolyt” a fiatalok körében méltán népszerű Karib tenger kalózai című vidám és lendületes filmzenébe, amely dallam szintén kapcsolódott az indulni készülő hajó képéhez.

            Farkas Judit intézményvezető ünnepi beszéde után közösen megnéztünk egy fényképválogatást arról, hogy hogyan teltek a napjai a nyolcadikos diákoknak az iskolában.

            Majd ők maguk is elmondták búcsúzó beszédükben, hogy milyen szívvel és élményekkel, emlékekkel távoznak innen. Szavaikat a közönség soraiból nem kis derültség kísérte.

            Ezek után a búcsúzó diákok ünnepélyesen felkötötték szalagjaikat a zászlóra.

            A következő produkció különleges és különlegesen vidám volt: az iskola tanárai kék-fehér csíkos jelmezben a Wellerman című új-zélandi tengerész dallal kedveskedtek a búcsúzóknak, a dallal mintegy kifejezve: „Eddig veletek hajóztunk viharban és napsütésben, tűzön-vízen át, de most kiszállunk a hajóból, és más kapitányra bízunk benneteket.”

 

A hetedik osztályosok minden diák nevében búcsúztak a ballagó diákoktól, ezzel egyúttal átvéve a „stafétabotot” a legnagyobbaktól, hiszen jövőre mostani hetedikeseinkből végzős diákok válnak. A humorban bővelkedő beszéd nagy derültséget keltett.

            Két hónappal ezelőtt arra kértük nyolcadikos diákjainkat, hogy képzeljék el, ha most útra kellene kelniük és vinnének egy hátizsákot magukkal, akkor vajon mi minden kerülne bele? Mi lenne az, amit innen, az iskolából, a nyolc itt töltött évükből magukkal vinnének?

A táblára rengeteg szó került fel mindkét osztályban. A képzeletbeli hátizsák megtelt csodás, vicces, nehéz; egyszóval meghatározó és felejthetetlen emlékekkel.

Ezeket az emlékeket, és az osztályközösségek minden egyes tagjának nevét foglaltuk egy-egy dalba. A Republic együttes 67-es út és a Kistehén tánczenekar Ezt is elviszem magammal című dalainak felhasználásával alkottuk meg ballagóink emlékeiből az Emlékek dalát. A dalokat hetedik osztályos diákjaink -akik között többen jó barátokat tudhatnak magukénak a nyolcadikosok közül- fantasztikus elektromos gitárkísérettel és ritmushangszerekkel megerősítve adták elő.

Mi mindent visznek magukkal ballagóink? Az emlékeiket és az emlékeikben egymást. Erre a gondolatra azzal próbáltunk ráerősíteni, hogy minden emlék mint kulcsszó felkerült a színpadi vitorlára is, és minden megemlített diák fotója a hajókötélre.

A dal elhangzása közben az emlékek megelevenedtek és ténylegesen vagy szimbolikusan be is kerültek a színpadi hajóba hetedikes diákjaink segítségével.

A ballagási műsor zárásaként harmadik osztályos tanulóink tánccal lepték meg ballagóinkat, melyet Dánielfy Gergely: Higgy magadban című dalára adtak elő. A tánc végén a 7. a osztályosok által hajtogatott papírmadarakat kapták ajándékba a táncosoktól a nyolcadikosok.

A műsor végén a hajó szimbolikusan elindult, mi pedig hosszan integettünk ballagóinknak, és ezekkel a jókívánságokkal búcsúztunk tőlük :

 „Bontsatok vitorlát! Szerencsés utat és igaz barátokat a tengeren”!

  

Egyedi Tímea, Vincze Gabriella, Freili Szilvia 

 Ballagási műsor 2022

 

A műsor alkotói és közreműködői:

 

  • betanítás, szervezés, a Tudás almája c. táncjelenet és az Emlékek dalai koreográfiája: Freili Szilvia
  • koncepció, színpadkép, dalszöveg, betanítás: Egyedi Tímea
  • díszlet: Weisz József, segítője: Suta János
  • hangosítás: Huszár Csaba
  • konferanszié: Vincze Gabriella, Cserhalmi Ádám 7.a, Nádasi Vivien 7.b
  • Tudás almája c. táncjelenet: Sipos Flóra Anna 1.a, Zimay Zsófi és Vágner Hanna 7.a; Horváth Márton és Vörös Bence 7.a
  • virágkapu alkotója: Vincze Gabriella , Suta János
  • Horvát István: Tornyot raktam c. vers előadója: Thomann Hanna 6.a
  • intézményvezetői beszéd: Farkas Judit
  • kisfilm összeállítása emlékképekből: Turcsányiné Dósa Renáta
  • osztályosok búcsúbeszédei: Fóty Luca Kata és Orbán Áron 8.c; Fábián Katalin és Mészáros Pál 8.ab
  • A Greensleves c. kompozíció előadói: Drahos Anna 7.a (fuvola) Szendrényi Áron 7.a (gitár) Takács Zsuzsa (cselló) Egyedi Tímea (altfurulya)
  • Tanári kórus: Ade Bineyen Brown, Vincze Gabriella, Csörgőné Szőnyegi Viktória, Doktor Anita, Bahik Krisztina, Kozma Anikó, Csernátoni Aranka, Takács Zsuzsi, Egyedi Tímea
  • hetedik osztályosok búcsúbeszéde: Zimay Zsófi 7.a és Szabó Julianna 7.b
  • Emlékek dalai - elektromos gitár: Szendrényi Áron 7.a és édesapja Szendrényi Zsolt
  • Emlékek dalai – ritmushangszerek: Vörös Bence 7.a, Takács Zsuzsi
  • Emlékek dalai – kórus: 7.a - Drahos Anna, Varga Lili, Zimay Zsófi, Horváth Márton, Vörös Bence, Doktor, Péter, Váradi Lilla, Gáll Noémi, Bognár Janka, Vágner Hanna, Cserhalmi Ádám, Daróczi Marcell, 7.b - Szabó Julianna, Káposztás Marcell, Fülöp Márton
  • Emlékek dalai – megjelenítés: 7.a - Balázsi Zoltán, Nazsa Dániel, Thirring Domonkos, Friedl Levente, Veres Julianna, 7.b - Gerhát Barnabás, Talla Márk, Huja Natália, Mészáros Ábel
  • fotók felfüggesztése: Vági Viktória, Szondy Barbara 6.a, Schiroky Nadin 6.a
  • íródeákok: Weiszgerber Anna 7.a, Thirring Zsófia 7.a
  • Higgy magadban – táncosok: Kutasi Lora Gabriella, Horváth Léna, Görgényi Sára, Herbák Zana Réka 3.a osztályosok
  • Higgy magadban – koreográfia: Nádasi Vivien 7.b
  • Zászlótartó: Pintér Dávid; Kísérők: Ádám Dóra és Süveges Anna 7.b
  • Ballagók táblás felvezetése: Regős Kristóf 7.a, Milesz András 7.b
  • paraván a „kikötőkről” (középiskolákról): Baloghné Boda Ágnes