• Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • +26 920 810
facebook

Pályaorientációs kitekintés 4.a

Ebben a felgyorsult, túldigitalizált világban fontosnak tartom azt, hogy a gyerekek megismerhessék, betekintést nyerhessenek a kétkezi munka világába.

Azon szakmák megismerésére fektettem a hangsúlyt, amelyeknél elengedhetetlen a finommozgás , a precizitás, a kitartás és a képzelőerő együttese. Szerettem volna 3 különböző mesterséggel megismertetni.

Elsőként egy ..helyi.. lakos mesterségével ismerkedtünk meg. Tóth Krisztina kerámikus bevezetett minket a kerámia megmunkálásának, díszítésének a világába. Közös együttműködésünk eredménye lett az a pompás karácsonyi dekoráció az aulában, mely a szemünk elé tárja Telkit, természetesen kerámiából.

Ezt követően az üveg megmunkálását ismerhettük  meg. Tárnokon található a több, mint 50 éves Szabó Üveg Kft., ahol egyedi, kézzel készített karácsonyfa díszeket tekinthettünk meg. Illetve mi magunk is elkészíthettük azt. Látogatásunkat megelőzően interaktív foglalkozást tartottam a helyszínről. ( Egy szülő már járt az ..üveggyárban…és írt egy mesekönyvet arról. ) Feldolgoztuk a mesekönyvet, majd mindenki megtervezhette a maga üveggömb díszét.

Látogatásunk során találkoztunk Szabó bácsival, aki a mesekönyv egyik főszereplője volt, és mesélt nekünk azokról a gömbökről, melyekről a mesekönyvben olvashattunk. Így kerek lett ez a foglalkozásunk is.

Az utolsó állomásunk a pályaorientációs program során a régészet volt. (évközben felfigyeltem arra, hogy a gyerekek nagy érdeklődést mutatnak Egyiptom iránt.) Így megragadtuk a lehetőséget és el is látogattunk Budapestre a Tutanhamon kiállításra. A tárlat teljesen interaktív volt. Szemet gyönyörködtető és magával ragadó.

A gyerekek csodálattal vették szemügyre a kiállított műtárgyakat. Szót ejtettünk az ásatásokról, a régészeti munka folyamatáról.

Úgy gondolom, hogy alaposan végigjártuk a kétkezi munka nyújtotta lehetőségeket. Kerámia készítés, üveggyártás és régészet. Csupa olyan mesterség, amely kitartást, kreativitást és elhivatottságot követel.

Na és persze két szorgos kezet. :-) 

Turcsányiné Dósa Renáta