• Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • +26 920 810
facebook

Átélhető '56

Édesapja 1956-ban viselt ruhájában, korabeli tárgyi emlékek és (hatástalanított) kézifegyverek társaságában tartott nagy sikerű interaktív előadást Hidán Csaba történész, egyetemi docens iskolánk  5-8. évfolyamos diákjainak.

 Az „interaktivitás” ezúttal nem divatos frázis volt csupán. Az egyetemi tanár – aki egyben harcművészet-oktató is – kellő hadtörténeti ismeretek birtokában valóban be tudta vonni a fiatalokat egy ’56-os pesti csatajelenet közös eljátszásába. Ezzel átélhetővé tette a „pesti srácok” bátorságát, akik készek voltak benzines palackokkal (Molotov-koktéllal) szembeszállni a pár napra szabaddá vált Magyarországot ismét eltiporni érkező szovjet harckocsikkal. A közös hadijátékot természetesen rövid előadás előzte meg az ’56-os forradalom előzményeiről, amelyben a gyerekek számára is érthetően, átérezhetően, hétköznapi példákon keresztül mutatta be a kommunista egyeduralom kialakulása utáni viszonyokat Magyarországon.